Błonnik rozpuszczalny

INFORMACJE OGÓLNE
Błonnik pokarmowy albo włóknik pokarmowy to fragmenty ścian komórek roślinnych nie trawionych i nie wchłanialnych w przewodzie pokarmowym człowieka.

Błonnik powszechnie występuje w otrębach, owocach, warzywach, roślinach strączkowych itp.

W skład błonnika wchodzą następujące frakcje: celuloza, pektyny, ligniny i inne.

  • Celuloza znajduje się w pniach drzew, łodygach, liściach i korzeniach roślin.
  • Pektyny spotkać możemy głównie w owocach, ale także w ich skórkach. Pektyny mają zdolność tworzenia żelu w środowisku kwaśnym naszych żołądków.
  • Ligniny licznie występują w drewnie nadając mu wytrzymałość i sztywność.

 Błonnik:

  1. Reguluje pracę układu pokarmowego. Pęczniejąc w jelitach zwiększa znacznie swoją objętość "rozpychając" ścianki jelit, a to z kolei powoduje, że przyśpiesza się ich ruch robaczkowy i pasaż jelitowy. W ten sposób błonnik zapobiega zaparciom.
  2. Pęczniejący błonnik powoduje dodatkowo uczucie sytości.
  3. Stosowany dziennie w dużych ilościach ( min. 6 gramów) obniża poziom cholesterolu.
  4. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich.

Nadmierne spożycie błonnika może powodować biegunki i wzdęcia.

Posiadamy w ofercie preparat zawierający błonnik Dzika róża skórka mielona.

Więcej informacji znajdziecie Państwo w prezentacjach i reklamie odpowiednich preparatów.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
Facebook