Naturalna witamina C

Na początek obalmy kilka mitów.

Mit pierwszy - w codziennej diecie mamy wystarczającą ilość witaminy C.
Mit drugi - nadmiar witaminy C powoduje kamicę dróg moczowych.

Zacznijmy od mitu drugiego.
Kamicę ( najczęściej spotykana jest kamica szczawianowa ) powodują środki spożywcze zawierające duże ilości szczawianów wapnia, a są to m.in. czekolada i szczaw.
Przyjmowana witamina C, nawet w dużej dawce, zakwasza drogi moczowe czyli działa bakteriobójczo i odkażąjąco, czyli dobroczynnie, ale to nie kwaśne produkty powodują kamicę tylko szczawiany!

Wracamy do mitu pierwszego.
Norma dzienna witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi około 80mg/dobę.
Nieprawdą jest, że przeciętny człowiek stosując zwykłe żywienie przyjmuje taką ilość witaminy C.
Oto prosty test udowadniający tę tezę.
Witamina C nie odkłada się, nie kumuluje się w naszym organizmie. Zażytą witaminę C organizm przyswaja, a nadmiar od razu wydala z moczem.
Witamina C rozpada się ( wchłania się ) w naszym organizmie ok. 4 godziny, a więc po przespanej nocy ( 6-8 godzin ) praktycznie nie posiadamy witaminy C.
Przypomnij sobie drogi Czytelniku co dzisiaj jadłeś na śniadanie...
Przeciętne śniadanie to 2 kromki chleba z wędliną, żółtym serem, porcja płatków owsianych typu musli. jajko, mleko, kawa, herbata ( z cytryną), fragment pomidora itp.
Gorąca herbata zabija zawartą witaminę C w cytrynie.
W pozostałych produktach żywnościowych nie występuje witamina C lub jest w śladowej ilości.
I teraz drogi Czytelniku wychodzisz do szkoły lub pracy "nie posiadając w sobie" witaminy C, a więc pozbawiony jesteś czynnika wpływającego na Twoją odporność. Stykasz się z ludźmi, którzy niejednokrotnie kaszlą, są przeziębieni itd.
W czasie dnia ewentualnie zjadasz drugie śniadanie, skromniejsze, ale bardzo podobne do poprzedniego.
I w tym przypadku trudno mówić o przyswajaniu witaminy C.
Dzień płynie.
Czas na obiad: zupa - jaka by nie była - już sam fakt gotowania mówi nam o braku witaminy C.
Drugie danie - nadzieja w surówce.
W zależności od rodzaju spożywanych jarzyn jest szansa, że przynajmniej fragment zapotrzebowania na witaminę C uzupełnimy w czasie obiadu.
Ufamy, że w ciągu dnia zjadasz pojedyncze jabłka czy cytrusy.
Okolica kolacji - patrz śniadanie. I znowu zero witaminy C!

Jak Państwo widzicie przeciętne żywienie może nie zabezpieczać nam odpowiedniej ilości witaminy C. A gdzie tu mówić o wielokrotnych dawkach.
Są różne teorie na temat ilości mg zażywanej witaminy C w ciągu dnia.
1. Teoria dużych dawek ( na podstawie profesora Paulinga ).
2. Druga teoria to obecne przepisy - oficjalne stanowisko naszych władz medycznych, sanepidowskich mówi o 80 mg - 100 mg witaminy C na dobę.

Naszym zdaniem, patrząc na wyżej opisane przykłady, mamy niedobory witaminy C dlatego firma SANBIOS sugeruje zażywanie dodatkowej witaminy C np. w postaci tabletek ( suplementację witaminy C ).
Sugerujemy stosować przynajmniej 1 tabletkę rano przy śniadaniu, a później, w zależności od aktualnej diety dawkę można powtórzyć.

Witamina C znana jest od bardzo dawna. Zauważono, że niedobór świeżych owoców i warzyw powodował szkorbut u marynarzy.
Potem skojarzono to z brakiem witaminy C.
Witamina C odpowiada w naszym organizmie za syntezę i utrzymywanie w dobrej kondycji kolagenu.

Kolagen jest to rodzaj tkanki, która jakby "skleja" wszystkie nasze komórki. Niedobór kolagenu powoduje utratę elastyczności naczyń krwionośnych co doprowadza do krwawień i wylewów.
Powoduje też, że zęby nasze zaczynają się chwiać.
Skóra marszczy się szybciej i starzeje.
Duży brak witaminy C może doprowadzić poprzez szkorbut do śmierci.

W obecnych czasach na skutek powszechnej dostępności jarzyn i owoców, szkorbut praktycznie nie występuje. Nie oznacza to jednak, że przyjmujemy odpowiednią ilość witaminy C.
Ustalono, że około 70 mg witaminy C dziennie hamuje rozwój szkorbutu, co oznacza tylko tyle, że jest to ilość hamująca rozwój choroby.
Nie oznacza to jednak, że jest to porcja wystarczająca. Oznacza to, że jest to porcja minimalna konieczna.

Dlatego polecamy Państwu suplementację większymi porcjami witaminy C niż przewidują to bardzo skromne normy, np. stosowanie około 200 mg witaminy C więcej ponad dzienną normę (zgodne z najnowszymi wytycznymi Unii Europejskiej).
Nadmiar witaminy wydalany jest z moczem, więc przy stosowaniu się do zaleceń producenta, nie grozi jej przedawkowanie.
Oferujemy Państwu kilka preparatów bogatych w witaminę C, o których dowiecie się bliżej w ich reklamie i prezentacji:

Acerola x 100 tabletek
Acerola do ssania
Acerola Duo proszek
Acerola pełna smaku
Acrola Premium MIX proszek i tabletki
Natur C Active
Dzika Róża skórka mielona
C Natura proszek
Witamina C w proszku

 

WITAMINA C NIE MUSI BYĆ KWAŚNA

 Acerola może być pyszna

Pragniemy Państwu przybliżyć kolejny nasz Acerolowy produkt, tym razem jest to ACEROLA PEŁNA SMAKU to proszek z Brazylijskiej Aceroli, którą sprowadzamy bezpośrednio. Jest to sproszkowany sok owocu Aceroli. Bardzo smaczny , niesłodzony i bez dodatku słodzików - 100% Aceroli bez dodatków. Polecamy go wszytskim łasuchom do jedzenia łyżeczką, bezpośrednio lub do zmieszania z koktajlami itp.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
Facebook