Wyszukiwarka
Darmowa dostawa!

Poczta Polska - Kurier 48 - InPost
Dla zamówień od 230 zł.

Żelazo Chelatowane PLUS

Cena:18.00PLN
Do koszyka

ŻELAZO CHELATOWANE PLUS

Jest to zestaw doskonale przyswajalnego żelaza z witaminami C, B6, kwasem foliowym, natką pietruszki i szpinakiem.
Suplement diety SANBIOS


Przyswajalność żelaza chelatowanego, niezależnie od posiłku, jest kilka razy większa niż form organicznych i nieorganicznych takich jak fumarany, siarczany...
Witamina C, a w szczególności jej forma naturalna, poprawia 2 - 3 krotnie przyswajalność żelaza.

Zawartość: 30 tabletek po 500 mg.
Masa netto: 15 g

Wykaz składników :

  • pietruszka, nać (Petroselinum criscum) 148 mg
  • szpinak, liść (Spinacia oleracea) 148 mg
  • acerola extrakt 130 mg
  • żelazo chelatowane (dyglicinian żelaza) 70 mg
  • witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) 1,4 mg
  • kwas foliowy 200ug

    substancja przeciwzbrylająca -  sole magnezowe kwasów tłuszczowych (sterynian magnezu) pochodzenia roślinnego
    substancja wiążąca - dwutlenek krzemu

Substancje aktywne w dziennej porcji produktu:
naturalna witamina C: 32 mg tj. 40 % RWS*
żelazo chelatowane: 14 mg tj. 100 % RWS*
witamina B6: 1,4 mg tj. 100 % RWS*
Kwas foliowy : 200ug tj. 100 % RWS*

*RWS - Procent Referencyjnych Wartości Spożycia


Sposób użycia: 1 raz 1 tabletka obficie popijając


Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.


Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.
Zróżnicowany i zbilansowany sposób żywienia jest podstawowym warunkiem dobrego zdrowia.

Wyprodukowano w Polsce.
Producent: SANBIOS Sp.z o.o ul. Ligocka 17 B, 44-100 Gliwice, www.sanbios.pl

Informujemy, że od dnia 01.01.2022 firma Sanbios Wojciech Pawłowski przekształcona została w SANBIOS Sp.z o.o.

 

UWAGA

Preparaty ziołowe mogą różnić się kolorem i strukturą, a nawet kształtem tabletki w zależności od dostawy surowca, z którego były wykonane.
W zielarstwie jest rzeczą naturalną, że poszczególne zbiory surowców-ziół różnią się kolorystyką choćby z powodu tego, czy dany rok był suchy i słoneczny czy mokry i pochmurny.

 

_____________English version below___________

_________________________________________________

 

CHELATED IRON PLUS

It is a set of well absorbable iron with vitamins C, B6, folic acid, parsley and spinach.

The absorption of chelated iron, regardless of the meal, is several times greater than that of organic and inorganic forms such as fumarates, sulphates, etc...

Vitamin C, and in particular its natural form, improves the absorption of iron by 2-3 times.

 

Contents: 30 tablets of 500 mg.

Net weight: 15g

 


List of ingredients:

parsley leaves (Petroselinum criscum) 148 mg

spinach leaf (Spinacia oleracea) 148 mg

acerola extract 130 mg

chelated iron (iron diglycinate) 70 mg

vitamin B6 (pyridoxine hydrochloride) 1.4 mg

folic acid 200 ug

tech. substances: magnesium salts of fatty acids (magnesium stearate) of plant origin, silicon dioxide

 

Active substances in a daily portion of the product:

natural vitamin C: 32 mg, i.e. 40% RDI*

chelated iron: 14 mg, i.e. 100% RDI*

vitamin B6: 1.4 mg, i.e. 100% RDI*

Folic acid: 200ug i.e. 100% RDI*

*RDI - Percentage of Reference Daily Intake

 
Use: 1 tablet a day

 

Store in a dry, dark place out of reach of small children.


Do not exceed the recommended daily intake.

Dietary supplements cannot be used as a substitute for a varied diet. A varied diet and a healthy lifestyle are important for staying healthy. A varied and balanced diet is a prerequisite for good health.

 

 
Made in Poland.

Producer: SANBIOS Sp.z o.o ul. Ligocka 17 B, 44-100 Gliwice, www.sanbios.pl

 

__________________________________________________

INFORMACJE OGÓLNE

Żelazo wpływa na :

poziom erytrocytów
prawidłowe dotlenienie organizmu, w tym mózgu człowieka
prawidłową pracę mięsnia sercowego
prawidłową gospodarkę hormonalną
sprawność mięśni
odporność
dobre samopoczucie
zdrową cerę
ma również pozytywny wpływ na włosy i paznokcie
prawidłowy stan błon śluzowych jamy ustnej i gardła
poprawia koncentrację, myślenie i zapamiętywanie
 

Typowe objawy niedoboru żelaza:

zmęczenie
senność
apatia
kłopoty z koncentracją
rozdrażnienie
ogólne osłabienie
uczucie zimna
spadek odporności
zajady w kącikach ust
kruchość paznokci i ich charakterystyczne prążkowanie
skłonność do krwawień z nosa i siniaków
 

Przewlekle trwający niedobór żelaza prowadzi do anemii.

Częściej niedobory żelaza spotyka się u kobiet ze względu na miesięczne krwawienia.

Niedobory żelaza zaobserwować można po urazach, zabiegach operacyjnych,
u wrzodowców, u osób z przewlekłymi biegunkami, w zaburzeniach krzepnięcia krwi,
u wegetarian, u osób spożywajacych duże ilości pokarmów wyskokoprzetworzonych,
u ludzi drastycznie odchudzajacych się, a także u intensywnie ćwiczących sportowców.

Wchłanianie żelaza z pokarmem utrudniają – herbata i kawa oraz rośliny takie jak rabarbar i szczaw.

Żelazo zawarte w pokarmach mięsnych jest dwuwartościowe (hemowe),
a w pokarmach roślinnych – trójwartościowe (niehemowe).
Żelazo zawarte w mięsie wchłania się generalnie lepiej, ale to, które zawierają rośliny jest również potrzebne i wartościowe.

Czasem, w trakcie stosowania preparatów z żelazem występują zaparcia i ciemne, a nawet czarne stolce.
Sugerujemy wtedy zmniejszyć dawkę i przyjmować preparat zamiast 1 x 1 tabletkę dziennie, to 1 x 1 tabletkę co drugi dzień.

Jeśli objawom niedoboru żelaza towarzyszą jeszcze inne dolegliwości - konieczne jest zasięgnięcie porady lekarskiej, bo może się zdażyć że anemia jest tylko "przykrywką" (albo zaczątkiem) innej poważniejszej choroby.

 

Zgodnie z listą aktualnych oświadczeń EU z listy pending, żelazo wpływa na:
- tworzenie erytrocytów (czerwonych krwinek) i hemoglobiny, transport tlenu
- metabolizm energetyczny
- zmniejszenie zmęczenia
- podziały komórek [1]
- prawidłowy rozwój funkcji poznawczych u noworodków, dzieci i dorosłych
- funkcjonowanie układu odpornościowego u dzieci i dorosłych [2]

 

Pietruszka wpływa na: zdrowie nerek, zdrowie układu moczowego, zdrowie pęcherza moczowego, zdrowie dolnych dróg moczowych, zdrowie krwi, wydalanie, eliminację toksyn. Jej stosowanie jest korzystne dla układu moczowego, wspomaga wydalniczą funkcję nerek. [3]

 

 Witamina B6 (pirydoksyna) - wpływa na:
- metabolizm białek i glikogenu, 
- funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, 
- tworzenie erytrocytów (czerwonych krwinek), 
- regulacja aktywności hormonalnej,
- metabolizm cysteiny i homocysteiny, 
- udział w prawidłowym przebiegu funkcji psychicznych (psychologicznych),
- obniżenie zmęczenia, udział w prawidłowym pozyskiwaniu energii w procesach metabolicznych [1]

 

Witamina B9 (B11, kwas foliowy) - wpływa na:
- tworzenie krwinek (komórek krwi)
- metabolizm homocysteiny
- udział w prawidłowym przebiegu funkcji psychicznych (psychologicznych)
- zmniejszenie zmęczenia
- funkcjonowanie układu odpornościowego
- podziały komórek
- udział w prawidłowym tworzeniu aminokwasów
- prawidłowy wzrost matczynych tkanek podczas ciąży
- stężenie folianów we krwi i ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej [1]

 

Acerola:

Acerola is one of the richest natural sources of ascorbic acid and contains a plethora of phytonutrients like carotenoids phenolics, anthocyanins, and flavonoids. There is an upsurge of interest in this fruit among the scientific community and pharmaceutical companies over the last few years. The fruit contains an exorbitant amount of ascorbic acid in the range of 1500–4500 mg/100 g, which is around 50–100 times than that of orange or lemon. Having a reservoir of phytonutrients, the fruit exhibits high antioxidant capacity and several interesting biofunctional properties like skin whitening effect, anti-aging and multidrug resistant reversal activity. In spite of possessing an enriched nutrient profile with potent “functional food” appeal, acerola is underutilized in large part of the globe and demands greater attention. [4]

 

Szpinak
The presence in spinach of a unique profile of flavonoids and phytoecdysteroids explains the wide range of its biological activity. The chemical composition of spinach includes carotenoids, the phenolic compounds quercetin and kaempferol, derivatives of patuletin, spinacetin, spinatoside, jaseidin and flavone, as well as various phenolic acids, primarily ferulic and p-coumaric acid. [5]

 

[1] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012

[2] Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to iron and contribution to normal formation of haemoglobin and red blood cells pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 10.01.2014

[3] Lista pending opublikowana na podstawie Rozporządzenia nr 432/2012

[4] Prakash A, Baskaran R. Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers. J Food Sci Technol. 2018 Sep;55(9):3373-3384. doi: 10.1007/s13197-018-3309-5. Epub 2018 Jul 11. PMID: 30150795; PMCID: PMC6098779.

[5] Sidorova YS, Shipelin VA, Petrov NA, Zorin SN, Mazo VK. Adaptogenic Properties of a Phytoecdysteroid-Rich Extract from the Leaves of Spinacia oleracea L. Plants (Basel). 2021 Nov 23;10(12):2555. doi: 10.3390/plants10122555. PMID: 34961026; PMCID: PMC8704498.

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
Facebook