Wyszukiwarka
Darmowa dostawa!

Poczta Polska - Kurier 48 - InPost
Dla zamówień od 230 zł.

Olej z Rokitnika 100 ml

Cena:32.00PLN
Do koszyka

Olej Rokitnikowy 100 ml  Spożywczy

Tłoczony na zimno, wysoka jakość
Suplement diety SANBIOS

 

Składniki: 100% olej z owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides)

 

Stosowanie: Spożywać na zimno od 1/2 do 1 łyżeczki do trzech razy dziennie podczas posiłków.
Można dodawać go do sałatek czy dressingów.

Zgodnie z opublikowanymi Oświadczeniami Zdrowotnymi na europejskiej (unijnej) liście PENDING olej z rokitnika pozytywnie wpływa na: (tłumaczenie dosłowne z angielskiej strony) :

- naturalny system odpornościowy/obronny organizmu;

- na zdrowie skóry;

- na zdrowie układu krążenia;

- na zdrowie układu pokarmowego;

- jako adaptogen (czyli takie zioło, które działając całościowo na organizm wspomaga jego odporność na stres).

 

Olej z rokitnika można stosować wewnętrznie i zewnętrznie:

WEWNĘTRZNIE

  • Przy dolegliwościach  ze strony układu pokarmowego: zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, stany zapalne i choroby jelit, zaparcia.
  • Olej z rokitnika  to bogate źródło flawonoidów (właściwości przeciwutleniające), steroli, garbników (właściwości  przeciwzapalne i antybakteryjne), witamin: A (w postaci Beta- karotenoidów), B i C.
  • Ciekawostką może być fakt, że rokitnik nie zawiera enzymu rozkładającego witaminę C  czyli askorbinazy, a to oznacza, że w miarę upływu czasu zarówno w oleju jak i w suszonych owocach rokitnika ilość witaminy C nie zmniejsza się, tak jak ma to miejsce w przypadku innych owoców.
  • Ponadto olej z rokitnika zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie Omega-3 i 6, a więc przy regularnym stosowaniu wpływać może na obniżenie cholesterolu, dlatego zalecany jest w profilaktyce choroby wieńcowej, a także przeciwzawałowo.

ZEWNĘTRZNIE

  • Wpływa pozytywnie na stan skóry - nawilża ją i przez to uelastycznia redukując zmarszczki, poprawia gojenie się ran po oparzeniach (np. słonecznych), otarciach, a także polecany jest w schorzeniach skórnych.
  • W kosmetyce stosowany jest jako dodatek do różnego rodzajów kremów używanych do pielęgnacji skóry przesuszonej, zniszczonej, łuszczącej się... patrz Krem z Rokitnikiem

 

Przechowywać: w ciemnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.
Zróżnicowany i zbilansowany sposób żywienia jest podstawowym warunkiem dobrego zdrowia, a pojedyncze produkty mają relatywne znaczenie w kontekście całego sposobu żywienia.

Kraj Pochodzenia: Ukraina
Wyprodukowano w Polsce.
Producent: SANBIOS Sp.z o.o ul. Ligocka 17 B, 44-100 Gliwice, tel. 32 234 96 32, www.sanbios.pl
Informujemy, że od dnia 01.01.2022 firma Sanbios Wojciech Pawłowski przekształcona została w SANBIOS Sp.z o.o.

 

________English version below_________

________________________________________

 

SANBIOS Dietary supplement

Sea Buckthorn Oil 100 ml

High-quality, edible, cold pressed oil.


Ingredients: 100% Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) oil


Recommended use: consume cold, raw (unrefined oil has low smoke point, it should not be heated), 1/2-1 teaspoon up to three times a day with meals. Sea Buckthorn oil is an excellent salad dressing addition.

 
EU Pending list states, that Sea Buckthorn has a positive impact on:

  • Immune system
  • Skin health
  • Cardiovascular system
  • Digestive system
  • It is also an adaptogen increasing the state of non-specific resistance in stress and decrease sensitivity to stressors.

 

Sea Buckthorn Oil is recommended for external and internal use

Internal use: 

  • Digestive problems, heartburn, ulcers, constipation
  • Antioxidant properties of flavonoids, antibacterial and anti-inflammatory properties of tannins, vit. A, B, C
  • High content of omega-3 and omega-6 acids with regular use can lower cholesterol levels- protection of the circulatory system

External use:

  • Nourishes and moisturizes skin which makes it more flexible, reduces wrinkles and improves wound healing
  • Sea buckthorn oil is a key ingredient in many face cosmetics (we recommend our face cream with Sea Buckthorn oil- click a hyperlink above)

 
Store in a a cool, dry place away from sunlight. Keep out of reach of children.

 

Do not exceed the recommended daily intake.
Dietary supplements cannot be used as a substitute for a varied diet. A varied and balanced diet is a prerequisite for good health, and individual products have a relative importance in the context of the overall diet.


Country origin: Ukraine
Manufactured and bottled in Poland. 
Producer: SANBIOS Sp. z o.o. ul. Ligocka 17B, 44-100 Gliwice

______________________________________

Informacje ogólne:

Rokitnik - wpływ na zdrowie:
- naturalny system obronny / układ odpornościowy
- zdrowie skóry
- zdrowie układu krążenia
- zdrowie układu pokarmowego
- adaptogen   [1]

W oleju rokitnikowym dominują kwasy tłuszczowe wielonienasycone: linolowy i alfa-linolenowy; jednonienasycone: oleinowy i wakcenowy. Olej ten jest również bogaty w tokoferole i tokotrienole (witamina E). Olej rokitnikowy polecany jest jako środek gojący uszkodzenia skóry i błon śluzowych, także w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz owrzodzeniach jelita grubego. [2]

 

[1] Lista pending opublikowana na podstawie Rozporządzenia nr 432/2012

[2] "Fitoterapia i leki roślinne" pod red. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Warszawa 2007 wydawn. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Sp. z o.o. ISBN 978-83-200-4650-2

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
Facebook