Wyszukiwarka
Darmowa dostawa!

Poczta Polska - Kurier 48 - InPost
Dla zamówień od 230 zł.

KRZEM proszek 100g

Cena:19.00PLN
Do koszyka

PREZENTACJA I REKLAMA

Suplement diety

KRZEM proszek
Suplement diety KRZEM proszek SANBIOS stanowi doskonałe uzupełnienie diety w organiczny krzem , którego niedobór może występować w codziennym żywieniu.
Podstawowy składnik produktu tj. amorficzna krzemionka (ponad 91%), po spożyciu łączy się z wodą tworząc kwas ortokrzemowy, którego przyswajalność sięga aż 80% (!)
Organiczny krzem jest istotnym elementem budulcowym tkanki łącznej, z której powstają  kości, ścięgna, stawy, chrząstki stawowe, naczynia krwionośne, skóra, włosy i paznokcie.

Zawartość : 100 g.

Wykaz składników: 100g słodkowodnych okrzemek naturalnie zawierających ponad 91% dobrze przyswajalnej, amorficznej postaci krzemionki SiO2

Sposób użycia: pełną łyżeczkę proszku tj. około 3g zażywać jeden raz dziennie lub w porcjach podzielonych, obficie popijając.

Produkt świetnie rozpuszcza się w płynach nie zmieniając przy tym ich smaku dlatego można również przyjmować go po rozpuszczeniu w płynie

UWAGA produkt  higroskopijny

Przechowywać szczelnie zamknięty, w suchym i ciemnym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Wyprodukowano w Polsce.
Producent: SANBIOS Sp.z o.o ul. Ligocka 17 B, 44-100 Gliwice, tel. 32 234 96 32, www.sanbios.pl
Informujemy, że od dnia 01.01.2022 firma Sanbios Wojciech Pawłowski przekształcona została w SANBIOS Sp.z o.o.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

___________________________________________________________________

 

                                     KONIEC PREZENTACJI I REKLAMY

___________________________________________________________________

INFORMACJE OGÓLNE

Organiczny krzem znajduje się w kościach, ścięgnach, stawach, chrząstkach stawowych, naczyniach krwionośnych, skórze i w włosach i paznokciach.
Aby krzem znalazł się w naszym oganizmie musimy go spożyć.
Występuje on w roślinach, a najbogatsze w jego zawartość są skrzyp, bambus i pokrzywa.
Niestety bioprzyswajalnoość krzemu z roślin nie jest za wysoka...
W związaku z tym proponujemy Państwu alternatywę – okrzemki.
Okrzemki to organizmy, które istnieją już od milionów lat.
Zbudowane są z pancerzyków składających się w ponad 91% ze zdecydowanie dobrze przyswajalnej amorficznej krzemionki SiO2

Ciekawostką niech tu będzie fakt, że w jednym cm3 naszego produktu znajduje się ok. 2,5 miliarda skorupek okrzemek.
Po spożyciu okrzemek zawarta w nich amorficzna krzemionka łączy się z wodą tworząc kwas ortokrzemowy, którego przyswajalność w warunkach optymalnych sięga 80 %.
Na wstepie wspomnieliśmy, że krzem jest istotnym elementem budulcowym - między innymi - kości...
Wyobraźmy sobie, że buduje on w kościach struktury podobne do sieci, w oczka której wbudowywane są jony wapnia.

Dzialanie krzemu w tkance kostnej można, by porównać do rybaka, który zarzuca sieć w naszej krwi by wyłapać w nią jony wapnia i zgromadzić w kościach.

Widać więc wyraźnie, że niedobór krzemu może pociągnąć za sobą niedobory wapnia (!)
Krzem utrzymuje odpowiednie nawodnienienie oraz hamuje utratę wody z komórek zarówno zwierzęcych jak i roślinnych.
Krzemionka czyli SiO2 wspomaga zabijanie znajdujących się w jelitach pasożytów.

Prowadzone są badnia, których wyniki sugerują, że krzemionka, a konkretnie powstający z niej kwas ortokrzemowy , może wzmacniać działanie estrogenów, co miałoby duże znaczenie w terapiach hormonalnych np. w okresie menopauzy.
Prowadzone są również badania wykazujące, że krzem może chronić organizm przed neurotoksycznością glinu (choroba Alzheimera).
Bada się również wpływ krzemu na poziom cholesterolu i wyniki wydają się być optymistyczne.
Opisane powyżej badania nie są zakończone i nie można jednoznacznie wyrazić się o nich pozytywnie, ale idą w dobrym kierunku....

 

 Literatura:

Laane H. M. 2008. Silicon in humans: beneficial or essential? 4th International Conference of Silicon in Agriculture. Book of Abstracts, 59.

Schiano A., Eisinger F., Detolle P., Laponche A. M., Brisou B., Eisinger J. 1979. Silicon, bone tissue and immunity. Rev Rhum Mal Osteoartic, 46(7- 9), 483-486.

Eisinger J., Clairet D. 1993. Effects of silicon, fluoride, etidronate and magnesium on bone mineral density: a retrospective study. Magnesium Research, 6(3), 247-249.

Rico H., Gallego-Lago J. L., Hernández E. R., Villa L. F., Sanchez-Atrio A., Seco C., Gérvas J. J. 2000. Effect of silicon supplement on osteopenia induced by ovariectomy in rats. Calcified Tissue International, 66(1), 53-55.

Lassus A. 1993. Colloidal silicic acid for oral and topical treatment of aged skin, fragile hair and brittle nails in females. The journal of International Medical Research, 21, 209-215

Barel A., Calomme M., Timchenko A., Clarys P., Vanden Berghe D. 2004. Effect of oral intake of choline stabilized orthosilicic acid on skin, nails and hair in women with photodamaged facial skin. Skin Research and Technology, 10, 1-16

Jugdaohsingh R., Anderson S. H. C., Tucker K. L., Elliott H., Kiel D. P., Thompson R. P. H., Powell J. J. 2002. Dietary silicon intake and absorption. American Society for Clinical Nutrition, 75 (5), 887-893.

Loeper J., Goy-Loeper J., Rozensztajn L., Fragny M. 1979. The antiatheromatous action ofsilicon. Atherosclerosis, 33(4), 397-408..

Schwartz K. 1977. Silicon, fibre and atherosclerosis. Lancet, 1(8009), 454-457.

Seaborn C. D., Nielsen F. H. 1993. Silicon: A nutritional beneficence for bones, brains and blood vessels? Nutrition Today, 28 (4), 13-18.

Mineo J. R., Rostkowska C., Moura W. F., Napolitano D. R., Oliveira R. G., Korndörfer G. H. 2005. Stabilized orthosilicic and monosilicic acid solution keep the viability of stimulated macrofages wthout interfere in nitric oxide production. III Silicon in Agriculture Conference, PP-104.

Carlisle E. M. 1986. Silicon Biochemistry. Ciba Foundation Symposium 121 – Silicon Biochemistry, 228

Kavanaugh K. 2015. eHow Contributor, http://www.ehow.com/way_5629974_directions-taking-diatomaceous-earth-orally.html, 2015.

Johnson S. 2015. eHow Contributor, http://www.ehow.com/facts_5638312_effects-eating-diatomaceous-earth.html, 2015.

Nowak R. 2012. Diatomit Strażnikiem Twojego Zdrowia. Gdynia, wyd. 1.

Norton K. 2015. eHow Contributor, http://www.ehow.com/facts_5862967_diatomaceous-earth-candida.html, 2015.

Round F. E., Crawford R. M, Mann D. G. 1990. The diatoms: biology and morphology of the genera. Cambridge University Press, Cambridge, 747.

Ross T. E. 1981. Diatomaceous earth as a possible alternative to chemical insecticides. Agriculture and Environment, 6 (1), 43-51.

Anonymus. 1998. Mineral Commodity Summaries. United States Geological Survey, Washington, 197.

Fields P. G. 2000. Diatomaceous earth: Advantages and limitations. Proceedings of the 7th International Working Conference on Stored-Product Protection. Sichuan Publishing House of Science and Technology, Chengdon, China, 1, 781-784.

Abraham G. E. 2005. The importance of bioactive silicates in human health. The Original Internist, Spring, 13-19.

Quarles W. 1992. Diatomaceous earth for pest control. The IPM Practitioner. Monitoring the Field of Pest Management, 14 (5/6), 1-11.

Fields P. G. 2000. Diatomaceous earth: Advantages and limitations. Proceedings of the 7th International Working Conference on Stored-Product Protection. Sichuan Publishing House of Science and Technology, Chengdon, China, 1, 781-784.

Dawson R. D. 2004. Efficacy of diatomaceous earth at reducing populations of nest -dwelling ectoparasites in tree swallows. Journal of Field Ornithology, 75, 232-238.

Maurer V., Perler E., Heckendom F. 2009. In vitro efficacies of oils, silicas and plant preparations against the poultry red mite Dermanyssus gallinae. Experimental and Applied Acarology, 48 (1-2), 31-41.

Wiewióra M., Łukasiewicz M., Bartosik J., Makarski M., Niemiec T. 2015. Diatomaceous earth in the prevention of worm infestation in purebred pigeons. Annals of Warsaw University of Life Sciences – SGGW Animal Science, 54 (2), 161 -166. sód.

 

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
Facebook