Wyszukiwarka
Darmowa dostawa!

Poczta Polska - Kurier 48 - InPost
Dla zamówień od 230 zł.

Witamina C w proszku

Cena:17.00PLN
Do koszyka

Witamina C w proszku   
Suplement diety SANBIOS  

Witamina C czyli kwas L-askorbinowy:

  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego;
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia  zmęczenia i znużenia;
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, chrząstki, dziąseł, zębów, kości, skóry;
  • zwiększa przyswajanie żelaza;
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (wspiera zwalczanie nadmiaru wolnych rodników).

 

Masa netto 200g
Składniki: 100% kwas L-askorbinowy

 

Zaleca dzienna porcja: 1g (tj. 1000mg), co stanowi 1250% RWS ( referencyjnej wartości spożycia)

Sposób użycia: 1 x dziennie płaską miarkę proszku (tj. 1g) spożywać podczas posiłku obficie popijając. Można również spożywać proszek po rozpuszczeniu w płynie. 
Opakowanie zawiera miarkę.

Uwaga: produkt higroskopijny
Przechowywać
: szczelnie zamknięty w suchym i ciemnym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujacych na kamicę nerkową.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.

 

Wyprodukowano w Polsce.
Producent: SANBIOS Sp.z o.o ul. Ligocka 17 B, 44-100 Gliwice, www.sanbios.pl

Informujemy, że od dnia 01.01.2022 firma Sanbios Wojciech Pawłowski przekształcona została w SANBIOS Sp.z o.o.

 

 

_____________English version below____________

____________________________________________________


Dietary supplement Witamina C w proszku (powdered Vitamin C) SANBIOS

Properties of vitamin C = L-ascorbic acid:

- helps maintain a healthy immune system
- reduces tiredness and fatigue
- helps with production of collagen which contributes to healthy functioning of blood vessels, cartillage, gums, teeth, bones and skin
- increases iron absorption
- helps protect cells from oxidative stress (eradicates free radicals)


Net weight: 200g
Ingrediens: 100% L-ascorbic acid 
                    measuring cup (1g)

 

Recommended daily dose: 1g (1000mg), which is 1250% Referenced Daily Intake Value of vitamin C


Use:
- 1 scoop of powder (1g) during a meal, drink plenty of water 
- dissolve 1 scoop of powder (1g) in water or other liquids (excluding tea, coffee and alcohol) 

 

Product is suitable for diabetics. Product is recommended for dietary management during colds.

 
Store  in a dry, dark place, out of reach of small children.
CAUTION- hygroscopic powder, keep properly sealed!

 

Do not exceed the recommended daily intake.
Dietary supplements cannot be used as a substitute for a varied diet. A varied and balanced diet is a prerequisite for good health, and individual products have a relative importance in the context of the overall diet.


Made in Poland.

Producer: SABIOS Sp.z o.o ul. Ligocka 17 B, 44-100 Gliwice, www.sanbios.pl

_________________________________________________________________

Informacje ogólne:

 Wpływ witaminy C na zdrowie:

- ochrona DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym, ochrona komórek przed wolnymi rodnikami
- tworzenie kolagenu
- wchłanianie żelaza niehemowego
- funkcjonowanie układu nerwowego
- funkcjonowanie układu odpornościowego również podczas i po nasilonym wysiłku fizycznym, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego u dzieci
- metabolizm energetyczny, zmniejszanie zmęczenia
- udział w prawidłowym przebiegu funkcji psychicznych (psychologicznych)
- regeneracja zredukowanej formy witaminy E  [1,2]

 

The effect of vitamin C on the common cold has been the subject of several studies. These studies do not support a considerable decrease in the incidence of the common cold with supplemental vitamin C. However, vitamin C has consistently decreased the duration of cold episodes and the severity of symptoms. The benefits that have been observed in different studies show a large variation and, therefore, the clinical significance may not be clearly inferred from them. The biochemical explanation for the benefits may be based on the antioxidant property of vitamin C. In an infection, phagocytic leucocytes become activated and they produce oxidizing compounds which are released from the cell. By reacting with these oxidants, vitamin C may decrease the inflammatory effects caused by them. Scurvy, which is caused by a deficiency in vitamin C, is mostly attributed to the decreased synthesis of collagen. However, vitamin C also participates in several other reactions, such as the destruction of oxidizing substances. [3]

 

 

[1,2] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012
        Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to vitamin C and increasing non haem iron absorption            pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006 - EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 10.01.2014

[3] Hemilä H. Vitamin C and the common cold. Br J Nutr. 1992 Jan;67(1):3-16. doi: 10.1079/bjn19920004. PMID: 1547201.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com
Facebook